Skip to main content
search

Sindrom vibracije šaka-ruka, takođe poznat kao HAVS (Hand Arm Vibration Syndrome), dovodi do nepoželjnih simptoma kao što su trajna utrnulost prstiju, slabost mišića i, ponekad, bele vrhove prstiju.

Šta ga izaziva?

Sindrom je urokovan čestom i ponovljenom upotrebom ručnih vibracionih alata ili držanjem ili radom sa mašinama koje vibriraju. Primeri ovakvih vibracionih aparata su električna bušilica, motorna testera i pneumatska bušilica.

 

Nije sasvim jasno na koji način vibracije izazovu ovaj sindrom ali se pretpostavlja da je to blaga ali ponovljena povreda nerava i krvnih sudova u prstima.

Koji su simptomi?

Oštećenje nerava

Oštećenje nerava

Simptomi koji se prvi jave su uglavnom utrnulost i/ili peckanje. Osećaj može dolaziti i odlaziti i može da zahvati jedan ili više prstiju, a u ekstremnim slučajevima se trajna ukočenost može proširiti duž zahvaćenih prstiju. 

 

Ovo može da dovede do poteškoća u obavljanju nekih svakodnevnih aktivnosti kao što su vezivanje pertli, zakopčavanje košulje ili rukovanje sa sitnim predmetima.

Sindrom belih prstiju

Sindrom belih prstiju, takođe poznat kao Rejnoov sindrom, predstavlja suženje malih krvnih sudova u prstima i obično se javlja u napadima izazvanim hladnim vremenom ili dodirivanjem hladnih predmeta – sama vibracija retko kad izaziva pojavu ovih simptoma. Ispoljava se promenom boje prstiju, uglavnom iz bele u plavu, pa zatim u crvenu boju. 

 

Ukoliko primetite simptome Rejnoovog sindroma, važno je da se obratite lekaru kako bi se isključio razvoj sistemske autoimune bolesti. Kod retkih oblika sindroma može doći do gangrene vrhova prstiju.

Sindrom belih prstiju
Bolovi

Bolovi

Bolovi u šakama i rukama, kao i umanjena snaga stiska mogu se javiti usled manjih povreda mišića, zglobova i kostiju.

Kako da se zaštitite?

Ukoliko vaš posao uključuje rad sa vibracionim alatima, postoji nekoliko načina da sprečite nastanak HAVS-a.

Nemojte držati alate previše čvrsto

Umanjite dejstvo vibracije tako što ćete labavije držati alat ili ga držite na različite načine. 

Alat HAVS
HAVS

Osigurajte da su alati dobro održavani

Proverite da li je alat u dobrom stanju i maksimalno efikasan kako biste izbegli povećane vibracije uzrokovane kvarovima ili habanjem.

Koristite odgovarajuću zaštitnu opremu

Određene vrste zaštitnih rukavica sadrže gelove u predelu prstiju i dlana koji apsorbuju i smanjuju vibracije

 

Pogledajte ove Vibraguard rukavice, koje štite korisnika od vibracija, prosecanja, probijanja i abrazije.

Cirkulacija HAVS

Održavajte dobru cirkulaciju

Održavajte ruke suvim i toplim, pomerajte i masirajte šake ako je potrebno i umanjite/prestanite sa pušenjem kako biste poboljšali cirkulaciju

Smanjite vreme izloženosti vibraciji

Pravite redovne pauze od korišćenja alata u trajanju od najmanje 10 minuta. Menjajte poslove koje radite u toku dana tako da se nikada ne zadržavate previše dugo na poslu koji uključuje korišćenje vibracionih alata. 

Odmor na poslu

Ukoliko često na radnom mestu koristite vibrirajuće aparate, važno je da smanjite izloženost vibracijama i da pratite simptome. Ukoliko primetite simptome sindroma vibracije šaka-ruka, obratite se lekaru kako biste isključili ozbiljnije probleme.