Skip to main content
search

Započinjete novi kućni projekat? Ne zaboravite da se zaštitite!

 

Bilo da je reč o renovaciji, popravkama ili o instalaciji novog nameštaja, pripremili smo za vas 5 nezaostavnih proizvoda lične zaštite.

1. Zaštitne rukavice

Velika je verovatnoća da će vam na kućnim projektima biti potrebne zaštitne rukavice. U zavisnosti od toga koji posao obavljate, biće prikladne različite vrste zaštite ruku.

 

Koristite kožne rukavice za zaštitu od krhotina, eksera i oštre opreme. Nitrilne i lateks jednokratne rukavice će vas zaštititi od boja, hemikalija i drugih tečnosti.  Takođe postoje i namenske višekratne rukavice za zaštitu od hemikalija. Ukoliko koristite električni alat, na primer bušilicu, možete razmisliti o upotrebi antivibracionih rukavica kako biste izbegli sindrom vibracije šaka-ruka. Jedan primer takvih rukavica su Ansell Vibraguard rukavice koje, pored toga što štite od vibracija, pružaju zaštitu i od ulja i masti, prosecanja, probijanja i abrazije.

Zaštitne rukavice

2. Respiratori

Respirator

Ukoliko vaš kućni projekat uključuje rad sa prašinom, hemikalijama, farbama i drugim isprivanjima, važno je da zaštitite svoje disajne organe uz pomoć respiratora.

 

Prema evropskim standardima postoje tri vrste respiratora: FFP1, FFP2 i FFP3.

 

FFP1 respiratori su najosnovniji respiratori i koriste se za zaštitu od čestica ali ne štite od toksičnih hemikalija i isparivanja. Možete ih koristiti ako ste izloženi niskoj količini prašine koja nije štetna po zdravlje.

 

FFP2 respiratori imaju kapacitet filtriranja od minimum 94% i pružaju zaštitu od finih čestica i aerosola ali ne štite od kancerogenih supstanci i rizičnih bioloških agenasa i enzima. Možete ih koristiti za zaštitu od prašine, dima, magle i aerosola.

 

FFP3 respiratori pružaju najviši nivo zaštite uz kapacitet filtriranja od minimum 99%. Možete ih koristiti za zaštitu od veoma finih aerosola, štetnih i kancerogenih čestica, rizičnih bioloških agenasa i od enzima.

3. Zaštitne naočare

Zaštitne naočare služe da vas zaštite od prašine, krhotina i prljavštine, štetnih hemikalija i jakog svetla.

 

U našem asortimanu možete pronaći zaštitne naočare sa raznovrsnim karakteristikama kao što su: otpornost na magljenje, ogrebotine, i visoke temperature, zaštita od UV zračenja, mehaničkih udaraca i prašine i zaobljena stakla radni bočne zaštite i bolje vidljivosti.

Zaštitne naočare

4. Zaštita sluha

Zaštitni antifoni

Prolongirana izloženost zvukovima iznad 85 dB može da dovede do oštećenja sluha. Kako biste zaštitili vaš sluh od zvukova koji proizvodi glasna mašinerija možete koristiti čepiće za uši, antifone ili kombinaciju ova dva proizvoda.

 

Čepići za uši dolaze u raznim oblicima i dimenzijama kako bi se prilagodili vašim potrebama. Antifoni mogu biti obični ili aktivni. Aktivni antifoni dodatno prigušuju zvukove niske frekvencije kao što je buka mašine, ali omogućavaju prenos zvukova više frekvencije kao što je govor.

 

Saznajte više o efektima buke na sluh.

5. Radne cipele

Iako ste kod kuće, veoma je važno da ne radite u kućnim papučama. Lako se možete okliznuti ili ispustiti nešto na stopala, što može prouzrokovati ozbiljnu povredu.

 

Postoji dosta opcija kada je u pitanju odabir zaštitne obuće. Možete izabrati cipele za zaštitu od prosecanja, klizanja, električnog napona, probijanja, hemikalija, zavarivanja, toplote, rezanja, itd.

 

Pročitajte naš detaljan vodič za odabir zaštitne obuće.

Zaštitna obuća