Skip to main content
search

Ovaj tekst je preuzet i preveden od Safety and Health časopisa (april 2022). Svi brojevi i statistike odnose se na Sjedinjene Američke Države. 

Nacionalni savet za bezbednost gromova izveštava da je prošle godine od udara groma poginulo 11 ljudi – najmanja cifra koju je ova ogranizacija zabeležila od kada je počela da prati statistiku 2006. (Nacionalna meteorološka služba postavlja godišnji prosek između 1998. i 2018. godine na 43 smrti).

Tri od prijavljenih smrtnih slučajeva u 2021. dogodila su se na poslu: 60-godišnji građevinski radnik u Viskonsinu, 19-godišnji krovopokrivač na Floridi i 19-godišnji spasilac u Nju Džersiju.

Iako su smrtni slučajevi retki, opasnost je da grom može da udari iznenada. Zato ga poslodavci ili radnici ne mogu zanemariti ili shvatiti olako – posebno oni koji provode vreme na otvorenom.

„Poslednje vreme kada želite da počnete da razmišljate o tome šta da uradite u vezi sa munjom jeste onda kada se ona zaista dešava“, rekao je Kevin Boregrad, direktor odeljenja za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada Severne Karoline.

 

Poslednje vreme kada želite da počnete da razmišljate o tome šta treba da uradite u vezi sa munjom jeste onda kada se ona zaista dešava.

Radnici na otvorenom treba da budu posebno oprezni tokom proleća i leta. „Želimo da podignemo svest o tome, kako ulazimo u mesece u kojima su ovi vremenski događaji sve češći“, rekao je Kevin Kenon, viši direktor bezbednosnih i zdravstvenih usluga u Associated General Contractors of America. „Radi se o tome šta treba da uradite da biste se zaštitili.“

Rizici i izazovi

Zanimanja koja imaju najveći rizik od udara groma, prema CDC-u, uključuju građevinarstvo i održavanje zgrada, poljoprivredu i rad na terenu, rad sa teškom opremom, seču drva, montažu cevi ili vodovoda, telekomunikacije ili popravke na terenu i rukovanje/skladištenje eksploziva.

Direktni udar nije jedini rizik za radnike. Ako grom udari u metalne predmete kao što su cevi koje se koriste za vodovod i armature za betonske podove i zidove, struja može da putuje kroz njih. Prosečan udar, prema NWS-u, iznosi oko 300 miliona volti i oko 30.000 ampera. Struja u domaćinstvu je 120 volti i 15 ampera.

„To je nešto od čega možete značajno smanjiti šanse ako nađete sklonište“, rekao je Boregard. NWS-ova kampanja za podizanje svesti o bezbednosti munje poziva ljude da idu u zatvorene prostore „kada grmljavina zareži“.

Međutim, značajan izazov u građevinskoj industriji su brojna okruženja u kojima se radnici mogu naći kada udare teške vremenske prilike. „Morate to sagledati iz različitih perspektiva onih koji obavljaju radove prvenstveno napolju, kao što su građevinski izvođači, naspram onih koji izvode građevinske radove“, rekao je Kenon. „Povremeno možda radite u potpuno zatvorenoj zgradi, ponekad delimično zatvorenoj, ponekad samo uokvirenoj.”

Mnogi scenariji na otvorenom uključuju rad na visini, ne samo u građevinarstvu, već i u telekomunikacijama, komunalnim i drugim industrijama.

„Recimo da ste u podignutom položaju – na vodotornju, na vrhu dizalice ili skele, ili na turbini“, rekao je Boregard. „Trebaće vam vremena da se spustite.“

To je posebno važno jer grom može da udari i do 10 milja dalje od bilo koje kišne padavine, upozorava OSHA.

Pripremite se da delujete

OSHA standard o akcionim planovima za hitne slučajeve zaposlenih (1926.35) – koji pokriva procedure i rute bekstva, evakuaciju i obuku radnika – primenjuje se na munje.

„Poslodavac ne može da kontroliše da li će doći do udara groma ili ne“, rekao je Boregard. „Ali ono što može kontrolisati je da se postara da su njegovi zaposleni pravilno obučeni i da znaju šta treba da urade u slučaju približavanja oluje ili ako se nađu u oluji. Na gradilištu je važna edukacija radnika o tome gde da idu kada se poveća opasnost od groma.

 

Na gradilištu je važna edukacija radnika o tome gde da idu kada se poveća opasnost od groma.

„Ta priprema počinje identifikacijom ovih vrsta događaja u vašem planu za hitne slučajeve, obukom za njih i zatim sagledavanjem vaših specifičnih operacija – na otvorenom ili u zatvorenom“, rekao je Kenon.

Oregon OSHA, koji funkcioniše kao državni plan, kaže da poslodavci mogu da pronađu resurse uz konsultativne usluge programa njhove države kako bi pomogli u minimiziranju, kontrolisanju ili eliminisanju opasnosti kao što su udari groma.

Među ključnim koracima da ostanete bezbedni, prema federalnom OSHA, je provera vremenskih prognoza. „Pre nego što počnete sa radom, znajte kakvo će vreme biti tog dana da biste mogli da planirate“, rekao je Boregard.

Poslodavci i radnici mogu da koriste aplikacije za mobilne telefone – kao što je vremenska aplikacija Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) – za praćenje vremenskih uslova. Pored toga, zaposleni bi trebalo da se pripreme tako što će „razumeti šta politike i procedure podrazumevaju i to sprovesti u delo“, rekao je Kenon.

Šta radnici treba da znaju

Traženje skloništa u zatvorenom prostoru je poželjno u izbegavanju udara groma. NOAA preporučuje da se to radi u potpuno zatvorenoj zgradi sa električnim ožičenjem i vodovodom, koji može sprovoditi električnu energiju efikasnije od vašeg tela.

Ako zgrada nije opcija, metalno vozilo sa tvrdim krovom sa podignutim prozorima može biti prikladno sklonište.

Ne napuštajte sklonište do 30 minuta nakon što čujete poslednji zvuk grmljavine.

Najverovatnije je da će grom udariti u najviši objekat u nekoj oblasti, pa pokušajte da ne budete taj najviši objekat.

Međutim, ležanje na zemlji se ne preporučuje – NWS kaže da ležanje „povećava šanse da na vas utiče potencijalno smrtonosna struja uzemljenja“. Slično tome, 2008. godine, agencija je prestala da preporučuje ljudima da čučnu jer „čučanj jednostavno ne pruža značajan nivo zaštite“. Umesto toga, iskoristite to vreme da nastavite da tražite sklonište.

 

Čučanj jednostavno ne pruža dovoljan nivo zaštite.

Radnici treba da se drže dalje od udaljenog drveća, vode, stubova, vrhova brda, stubova za mobilne telefone ili velike opreme. Umesto toga, povucite se u nisko područje – dolinu, jarak ili područje koje je gusto sa manjim drvećem – ako sklonište nije dostupno.

Ove mere predostrožnosti mogu pomoći u izbegavanju potencijalnih ozbiljnih povreda i smrti.

„Pogledajte količinu snage u udaru groma,“ rekao je Boregrad. „Ako zadobijete udarac, velike su šanse da ćete imati prilično ozbiljne dugotrajne povrede.

Kraj članka

Više o Trezor Volgi pročitajte ovde. Pogledajte naš asortiman