Skip to main content
search
Sve je počelo u fabrici kečapa

Leta 1933. godine, devetnaestogodišnji student hemije Robert (Bob) Svicer radio je u laboratoriji za kontrolu kvaliteta poznate fabrike kečapa. Jednom prilikom, dok je istovarivao paradajz iz kamiona, mladić je pao i zadobio nekoliko povreda, uključujući prelom lobanje i delimično oštećenje optičkog nerva.

Doktori su mu preporučili da izbegava jaka svetla, zbog čega je narednih nekoliko meseci proveo oporavljajući se u mračnoj prostoriji koju mu je otac sagradio ispod porodične apoteke. Tu su Bob i njegov mlađi brat Džozef (Džo) počeli da eksperimentišu sa hemikalijama i došli do zanimljivog otkrića: kada su pomešali sredstvo za ispiranje očiju sa alkoholom, smesa bi pod UV svetlom sijala fluoroscentom nijansom koju do sada nisu videli.

U svoju mešavinu dodali su beli šelak i stvorili gušću supstancu nalik farbi. Pošto su ovo prvi put isprobali u kadi porodične kuće, majka im je vrlo brzo naredila da se isele.

Međutim, njihov trud se isplatio pošto su stvorili prvu fluoroscentnu farbu.

Dodir magije

Džo je ovaj novi izum upotrebio u dizajnu kostima koji svetle u mraku. U njegovom najpoznatijem nastupu, na mračnu binu izveo bi plesačicu čija kapa i kostim su bili obojeni fluoroscentnom farbom. Kada bi plesačica počela da igra u jednom smeru, Džo bi povukao kapu u suptronom smeru, kreirajući iluziju da joj se glava odvaja od tela. Za ovaj trik je 1934. godine dobio nagradu za najbolju iluziju na konvenciji mađioničara u Ouklandu.

Preduzetničke vode

Motivisani uspehom iluzija braća su osnovala svoju prvu kompaniju, Fluor-S-Art Co. Nakon početnih poteškoća, postigli su dostignuće u vidu ugovora sa Continental Lithograph-om, reklamnim ogrankom Warner Bros studija. U saradnji sa umetnikom Delmarom Grejem, dizajnirali su svetleće postere za predvorje lokalnog bioskopa. Projekat je bio uspešan i Continental je upotrebio isti koncept u Warner Bros bioskopima širom SAD-a.

Početkom naredne decenije, Sviceri su počeli da eksperimentišu sa ’dnevnim’ fluoroscentnim pigmentima koji su mogli da svetle kako pod UV svetlima, tako i na dnevnom svetlu. Ovakvi pigmenti reflektuju svoju vidljivu boju i apsorbuju i transformišu UV talasne dužine u istu boju, što stvara efekat da je ona jača i sjajnija nego što zaista jeste. Bob se može smatrati stvaraocem prvog komada visokovidljive odeće zato što je u jednom od eksperimenata odlučio da prefarba supruginu venčanicu ovom svetlećom smesom.

Upotreba u Drugom svetskom ratu

Novi pigmenti su dobili naziv DayGlo, a obe vrste fluoroscentnih proizvoda su se koristile tokom Drugog svetskog rata, kako na odeći vojnika, tako i za obeležavanje aviona. Fluoroscentni proizvodi omogućili su Saveznicima da upravljaju nosačima aviona noću što im je pružilo prednost u odnosu na japansku vojsku.

Novi poduhvati

Posle rata, braća su osnovala Switzer Brothers Inc. (današnji Day-Glo Corp.) i razvila napredniju, stabilniju verziju DayGlo pigmenata. Ova nova verzija farbe zaintrigirala je umetnike koji su ubrzo počeli da eksperimentišu sa neonskim pigmentima. DayGlo je počeo da se naširoko koristi u reklamama u novinama i časopisima i na ambalažama.

Još jedno veliko tržište za fluoroscentne boje pojavilo se u vidu sigurnosnih primena: saobraćajni čunjevi, zaštitni prsluci i mnogi drugi proizvodi za koje je poboljšana vidljivost od velike važnosti obojeni su fluoroscentnim pigmentima. Danas su vatrogasci, građevinari i mnogi drugi radnici prepoznatljivi po fluorescentnim bojama na njihovim uniformama.

Nasleđe

Dvanaest godina nakon Džozefove smrti 1973. godine, uočivši da niko u njegovoj porodici nije zainteresovan za kompleksnu hemiju koja je potrebna za nastavljanje porodičnog posla, stariji gospodin Svicer se penzionisao i prodao svoju firmu. Deo prihoda upotrebio je za osnivanje Fondacije Roberta i Patricije Svicer, kojom se finansiraju postdiplomci iz oblasti nauka o društvenoj sredini.

 

Robert Svitzer preminuo je 1997. godine. Fondacija koju je osnovao sa svojom suprugom je i dalje aktivna, a od 1986. godine do danas dodelila je 14 miliona dolara u stipendijama i subvencijama.

Američko hemijsko društvo 2012. godine dodelilo je kompaniji DayGlo Color Corporation nacionalnu istorijsku hemijsku oznaku za njen doprinos razvoju pigmenata, navodeći izume braće Svicer kao „simbol sigurnosti i zaštite koji poboljšavaju naš svakodnevni život.“

Možemo biti zahvalni Svicer braći na visokovidljivoj odeći i opremi koja svakodnevno sprečava nezgode na radnom i u saobraćaju.

 

Otkrijte naš asortiman visokovidljive odeće i opreme za signalizaciju i obeležavanje ili posetite shop.volga.rs kako biste poručili željene visokovidljive proizvode ili proizvode za signalizaciju i obeležavanje.