Skip to main content
search

Danas postoji širok izbor aparata i opreme za gašenje požara. Međutim, nije uvek bilo tako. Kroz istoriju ljudi su pribegavali različitim metodama za suzbijanje požara, a mi smo danas za vas izdvojili neke od najbitnijih događaja u razvoju protivpožarnih aparata.

1. Stari Rim

U Starom Rimu postojali su stražari koji su bili zaduženi za gašenje požara. To su radili tako što bi oformirali lanac od izvora vode do vatre i jedan drugome dodavali kofe pune vode. Pored toga bi koristili sekire da bi srušili kuće koje se nalaze pored požara i time sprečili širenje vatre.

Gašenje požara u Starom Rimu

2. Grčka (200 pre n. e.)

Gašenje požara u Grčkoj

Nekih 200 godina pre nove ere, Ktesibije Aleksandrijski izumio je prvu zabeleženu pumpu za vodu. Pumpa je funkcionisala tako što bi podizanjem klipa voda ulazila na jedan cilindar, nakon čega bi spuštanjem klipa izlazila kroz drugi cilindar, pa zatim kroz odvodnu cev.

3. Italija (15. vek)

U 15. veku, Vojvoda od Milana je zamolio Leonarda da Vinčija da mu pomogne u organizovanju jedne ekstravagantne večere. Za ovu priliku poznati izumitelj primpremio je veliku rernu sa pokretnom trakom za hranu i prvi ikada sistem automatizovanih prskalica. Međutim, prskalice su radile previše dobro, izazvaši veliku poplavu u kuhinji.

Da Vincijeve prskalice protiv vatre

4. Britanija (1723. godina)

Ambrose Godrey, invenor

1723. godine Ambrozio Godfrej poboljšao je Da Vinčijev model i patentirao prvi (uspešni) sistem zidnih aparata za gašenje požara. Sistem bi radio tako što bi vatra aktivirala fitilje spojene sa barutom. Eksplozija bi izazvala ispuštanje velike količine tečnosti koja bi ugasila vodu.

5. Britanija (1810. – 1818. godina)

Negde između 1810. i 1818. britanski izumitelj Džordž Vilijem Menbi napravio je prvi prenosivi aparat za gašenje požara pod pritiskom. Aparat je sadržao 13,5 litara rastvora kalijum karbonata sadržanom u kompresovanom vazduhu.

George William Manby

6. Francuska (1866. godina)

Francois Carlier

U Francuskoj 1866. godine Fransoa Karlije napravio je prvi aparat za gašenje požara soda-kiselinom. Aparat je u sebi imao mešavinu vode i sode bikarbone sa vinskom kiselinom, čija reakcija bi proizvela ugljen dioksid za suzbijanje požara.

7. Rusija (1904. godina)

38 godina kasnije, ruski izumitelj Aleksandar Loren pronašao je inspiraciju u peni od piva i patentirao prvi aparat za gašenje požara penom. Pena bi služila da obloži gorivo i da spreči njegov kontakt sa kiseonikom, što bi suzbilo dalje širenje vatre.

Aleksandar Loren

8. Sjedinjene Američke Države (1924. godina)

Aparat za gašenje požara ugljen dioksidom

Pre skoro 100 godina u Sjedinjenim Američkim Državama napravljen je prvi aparat za gašenje požara ugljen dioksidom. Ovakvi aparati koriste se i danas i funkcionišu tako što ugljen dioksid ujedno hladi gorivo i istiskuje kiseonik koji se nalazi oko plamena.

Vrste vatrogasnih aparata danas

Danas postoji više vrsta aparata koji odgovaraju različitim uzrocima požara – struji, gasu, zapaljivim metalima, tečnostima i mastima. Postoji 6 klasa vatre, u zavisnosti od porekla:

 

  • Klasa A – čvrsti zapaljivi materijali
  • Klasa B – zapaljive tečnosti (gorivo, dizel, parafin)
  • Klasa C – zapaljivi gasovi (metan, propan, vodonik)
  • Klasa D – zapaljivi metali (magnezijum, aluminijum, litijum)
  • Električni – elektronika (kompjuteri, električne grejalice)
  • Klasa F – masti za kuvanje (friteza, tiganj)
Vrste vatrogasnih aparata

Vodeni vatrogasni aparati

Vodeni vatrogasni aparati koriste se samo za gašenje požara klase A. Korišćenje ovakvih aparata za požare izazvane zapaljivim tečnostima moglo bi da dovede do daljeg širenja požara.

Vatrogasni aparati na bazi praha

Vatrogasni aparati na bazi praha su prilično svestrani i mogu se koristiti na požarima klase A, B i C. Iako se mogu koristiti na električnim požarima, nisu uvek najpoželjniji za ove svrhe zato što mogu oštetiti elektroniku.

 

*Neki vatrogasni aparati na bazi praha mogu se koristiti samo na požare klase A, B ili C.  

Vatrogasni aparati na bazi ugljen dioksida

Vatrogasni aparati na bazi ugljen dioksida koriste se za požare klase B i za električne požare.

 

Naučite više o standardima i pogledajte naš asortiman za zaštitu životne sredine. Ukoliko želite da poručite vatrogasni aparat ili ako imate neko pitanje, kontaktirajte nas putem mejla na webshop@volga.rs ili nas pozovite na 011/405-9007.